Vi ste ovde: NaslovnaVerska PutovanjaSveta Gora - Hilandar

Манастир Хиландар и Света Гора

Hilandar
  • Највећа српска светиња манастир Хиландар, Света Гора и полуострво Атос

Хиландар, у старијим списима и Хилендар (гр. Χιλανδαρίου) је српски манастир који се налази у северном делу Свете горе Атонске (гр. Аγιоν Оρоς), државе православних монаха која постоји више од хиљаду година. Света гора је смештена на Атосу (гр. Аτоς), трећем краку полуострва Халкидики у северној Грчкој, а манастир се налази на 2,5 километара од мора.

 HilandarПосматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 m. Спољни зидови су дугачки 140 m и окружују површину која је скоро 75 m широка. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара.

Неки сматрају Хиландар једним од првих универзитета, у претходничкој форми, а конкретно првим српским универзитетом.

Hilandar

Манастир Хиландар је изградио грчки монах светогорац, Георгије Хеландариос. Манастир Хиландар су обновили Стефан Немања (у монаштву Симеон) и његов син Сава 1198. године, а у манастиру је 1200. године умро Стефан Немања. Краљ Стефан Урош I je 1262. године значајно утврдио манастир. Хиландар је нарочито помогао краљ Милутин, који је око 1320. године на месту старе подигао нову цркву Ваведења Богородице. У време краља и цара Душана Света гора је дошла под његову власт, а то је период највећег просперитета манастира. У вековима турске владавине, Хиландар су помагали руски цареви и молдавски кнежеви у XVI веку, а српски патријарси из Пећи у XVII веку. Почетком XIX века створена је прва нововековна српска држава, па је настављена богата традиција хиландарско-српских односа. У новијој историји манастир је значајно страдао 2004. године у катастрофалном пожару, а у току је обнова оштећених грађевина.

Hilandar

Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. Кроз векове, релативно заштићен од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.


www.hilandar.org

Pravila ponašanja u Manastiru PDF 

 

 

По добијању благослова из других манастира на Светој Гори добићете обавештење који су то манастири и термине уласка у њих.

Датуми уласка у друге светогорске манастире морају бити иза датума уласка

у манастир Хиландар ( на основу благослова манастира Хиландар ).

У програму ће накнадно бити наведена лука из које се полази бродом и број слободних места за ходочаснике.

Од нас добијате пре поласка упутства и препоруке за облачење на Светој Гори и светогорским манастирима са правилима понашања строго поштујући ред и типик сваког манастира посебно.

Препорука је да на Свету Гору кренете са ранчевима или мањим торбама које се могу носити на леђима тежине до 10 килограма  !

 

Информације на телефон :      +381 60 0272020

 

Слање упита за резервацију :  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Плаћени су сви трансфери и превоз бродом до манастирских лука.

Храна у манастирима је бесплатна по реду и типику манастира.

 

 

 

 

POKLONIČKO PUTOVANJE  ZA 2021 :

SERRES, MANASTIR SVETI PAVLE I KAREJA

 

MOGUĆA JE IZMENA PROGRAMA NA LICU MESTA SHODNO UVEDIM MERAMA  !!!

 

 

1. Dan :  PROKUPLJE - BUGARSKA

Polazak sa dogovorenog mesta oko 23 časa.

Vožnja ka graničnom prelazu Gradina kod Dimitrovgrada.

 

 

2. Dan :  BUGARSKA - SERRES

Posle prelaska graničnog prelaza sa R Bugarskom nastavak vožnje ka granici sa Grčkom sa usputnim pauzama za odmor i osveženje. Dolazak u grčki grad Serres u prepodnevnim satima. Smeštaj u hotelu GALAXY 2* u samom centru Serresa u pešačkoj zoni. Smeštaj je na bazi noćenja sa doručkom u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama.

Kraći odmor i polazak  na fakultativne izlete :

- crkve svetog Teodora, stari mitropolitski hram iz 6 veka sa čuvenom ikonom Bogorodice koja   razrešava od bola “ Bogorodica Ponolitria “ u kojoj se naš do tada kralj Dušan Silni proglasio za cara krajem novembra –početkom decembra 1345. godine

- vizantijske crkve Svetog Nikole iz 14. veka, nalazi se neposredno ispod vizantijske tvrđave i Akropolja

- vizantijske tvrđave iz srednjeg veka i arheoloških ostataka drevnog Akropolja

- manastira Svetog Jovana Preteče iz 13. Veka. Ktitor ovog manastira bio je car Dušan Silni i posle njegove smrti carica Jelena se zamonašila u njemu gde je i živela do svoje smrti

Slobodno vreme za Vaš shoping, pešački obilazak grada i razgledanje !

 

http://www.hotelgalaxyserres.gr/  

 

 3. Dan :  SERRES - URANOPOLIS - MANASTIR SVETI PAVLE

Nakon ranog doručka oko 5 časova ( kontinentalni švedski sto ) polazak za Uranopolis preko Stavrosa i Jerisosa. Preuzimanje viza u kancelariji Svete Gore u Uranopolisu uz lično prisustvo, kupovina već rezervisanih karata za brod ka luci Dafni sa polaskom broda u 9 časova i 45 minuta. Po dolasku u luku Dafni kupovina već rezervisanih karata za manastir Sveti Pavle i ukrcavanje na brod. Prijem u gostoprimnici manastira Sveti Pavle, smeštaj u konak za poklonike. Kraće vreme za odmor i obilazak manastira. Obavezno učešće na večernjoj službi za sve poklonike. Ručak u manastirskoj trpezariji i slobodno vreme za odmor u konaku manastira. Obavezno učešće za sve poklonike na jutarnjoj liturgiji po redu i tipiku manastira. Ručak u trpezariji manastira i slobodno vreme do polaska broda za luku Dafni. Odmah po iskrcavanju polazak autobusom za Kareju. Smeštaj u konaku ruskog monaha Josifa na bazi noćenja. Slobodno vreme za obilazak i razgledanje Kareje uz prethodni zajednički dogovor. Noćenje u konaku monaha Josifa. 

4. Dan :  KAREJA - URANOPOLIS

Polazak autobusom za luku Dafni u prepodnevnim satima.

Ukrcavanje na brod za Uranopolis.

Kraće vreme za odmor u Uranopolisu i nastavak vožnje ka manastirskom metohu manastira Hilandar Kakovo. Pauza za kafu i razgledanje manastirskog metoha. Nastavak vožnje ka Stavrosu i pauza za obrok u trajanju oko 50 minuta. Nastavak vožnje ka granici sa Severnom Makedonijom preko Soluna. Pauza za kafu od 30 minuta u Gevgeliji u poznatom tržnom centru. Nastavak vožnje ka R Srbiji .

5. Dan :  SEVERNA MAKEDONIJA - PROKUPLJE

Dolazak u Prokuplje iza ponoći. KRAJ PROGRAMA.

 

     ЦЕНА СА СВИМ ТРАНСФЕРИМА И КАРТАМА ЗА БРОД :  220  

  

А Р А Н  Ж  М А Н     О Б У Х  В  А Т А  : 

Превоз удобним мини бусом, мини веновима и  путничким аутомобилима на назначеној релацији у зависности од броја путника, ноћења по програму, 1 ноћење са доручком ( шведски сто ) у хотелу Галакси, 1 ноћење у конаку руског монаха Јосифа, повратну карту за брод на релацији Уранополис – Дафни  и Дафни - манастир Свети Павле, повратну карту за аутобус Дафни - Кареја, обиласке по програму и све факултативне излете, услуге стручног пратиоца групе и трошкове организације путовања. 

 

А Р А Н Ж  М А  Н     Н Е    О Б  У Х В А ТА   : 

Светогорску визу ( тренутна цена 25   ) која се плаћа на лицу места у Грчкој или пре поласка  ( по договору ! ), трошкове ОБАВЕЗНОГ међународног  путног здравственог осигурања у износу од 850 динара за особе старости до 70 година, све личне трошкове, као и трошкове који нису назначени у програму техничког организатора .

НАПОМЕНА : 

У СЛУЧАЈУ КАДА ХОДОЧАСНИЦИ ПОЛАЗЕ ИЗ МЕСТА КОЈЕ НИЈЕ НАВЕДЕНО У ПРОГРАМУ ОБАВЕЗНА ЈЕ ДОПЛАТА ЗА ПРЕВОЗ              ( ПОСЕБНО СЕ  УГОВАРА ! )

ВАЖНО :  У  СЛУЧАЈУ  ОТКАЗА  ОД  СТРАНЕ  ПУТНИКА  УПЛАЋЕНА АКОНТАЦИЈА СЕ  НЕ ВРАЋА ЗБОГ РЕАЛНИХ ТРОШКОВА ОРГАНИЗАТОРА !

У  СЛУЧАЈУ  НЕДОБИЈАЊА  СВЕТОГОРСКЕ  ВИЗЕ  ИЗВРШИЋЕ  СЕ  ПОВРАЋАЈ  САМО  25 ЕУРА  КОЛИКО КОШТА  СВЕТОГОРСКА  ВИЗА И ЦЕНА ЗА ПОВРАТНУ КАРТУ ЗА БРОД ЗБОГ  РЕАЛНИХ  ТРОШКОВА  КОЈЕ  ИМА  ТЕХНИЧКИ  ОРГАНИЗАТОР  ПУТОВАЊА !

Манастири на Светој Гори свим ходочасницима БЕСПЛАТНО обезбеђује ноћење у конаку манастира, исхрану по реду и типику манастира и превоз до и од лучних молова манастирским мини бусeвима или другим возилима.

Учешће на богослужењима је ОБАВЕЗНО !

                         

Аранжман је рађен на бази минимум 6 (шест) а максимум 10 (десет) плативих путника ходочасника. У случају промена на монетарном тржишту или недовољног броја пријављених, технички Организатор путовања задржава право корекције цене, измене програма или отказа путовања најкасније 5 дана пре почетка путовања. 

Технички Организатор путовања задржава право промене редоследа појединих садржаја програма уколико околности то налажу.

                                    

Уз овај програм важе општи услови путовања Организатора путовања .

Galerija

 Kalendar

« Oktobar 2021 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png6.png1.png9.png2.png4.png5.png
Danas172
Juče495
Ove nedelje1166
Ovog meseca12551
Ukupno619245

Na sajtu trenutno

2
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top