Vi ste ovde: NaslovnaSaveti za različite državePutovanje u Grčku

Putovanje u Grčku

1214 puta

Kolima do Grčke


Ukoliko putujete van grupe – automobilom, za ulazak u Grčku Vam treba (vaučer - potvrda rezervacije). Za putovanje sopstvenim automobilom potrebna Vam je:

- međunarodno putno zdravstveno osiguranje;
- saobraćajna dozvola;
- zeleni karton (Obavezan za ulazak na teritoriju republike Makedonije);
- ovlašćenje (ukoliko Vi niste vlasnik vozila kojim putujete);
- međunarodnu vozačku dozvolu (Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna za Makedoniju, ali je po i dalje važećim propisima neophodna za Grčku. Međunarodnu vožačku dozvolu vam možda neće tražiti na granici, ali prilikom rutinske saobraćajne kontrole možete imati neprijatnosit i rizikujete velike kazne).

 

Neki od propisa: U Makedoniji je vožnja danju sa uključenim oborenim svetlima, a ukoliko vaše vozilo koristi pogon na TNG ili CNG, morate imati protivpožarni aparat. U Grčkoj je aparat obavezan za sva vozila, a tokom dana niste obavezni da vozite sa upaljenim svetlima.


Kazne za lakse saobraćajne prekršaje u obe države se plaćaju na šalteru pošte ili banke, uz ulatnicu koji će vam dati saobraćajni policajac. Ako u Grčkoj kaznu platite u roku od deset dana, možete platiti samopolovinu iznosa, i tada se smatra da ste obavezu ispunili. Kao garant da će kazna biti plaćena, makedonska policija zadržava dokumenta a grčka ne. Detalji vezani za putovanje automobilom nalaze se i na www.mup.gov.rs i www.amss.org.rs.

 

Kolima do Grčke


Ovde Vas upoznajemo sa putem od Beograda do skoro svih većim letovališta u Grčkoj. Obratili smo paznju samo na kritične tačke, na koje Vas upozoravamo, i na mesta koja zasluzuju da se preporuče da na njih svratite i napravite pauzu za odmor. Izostavili smo signalizaciju za izlaze sa autoputa, pojedine manje ili neuredne parkinge.


Putovanje kroz Srbiju

- Početak putovanja Beograd. Naplatna rampa – Bubanj Potok. Ne zaboravite da resetujete kilometrazu na nulu ili da zabelezite trenutno stanje na brojacu, kako biste mogli da racunate koliko ste kilometara prešli do odredišta. Merenje kilometraze razlikuje od automobila do automobila i racunajte da se tokom vašeg putovanja mogu javiti manja odstupanja. Odstupanja se mogu javiti ako ste se vrteli po parkingu ili ako ste cešce svracali u restorane izvan puta. Ovde se samo uzima kartica za ulazak na autoput. U okviru objekta je i policijski punkt, a tu je i punkt AMSS. Spisak AMSS baza - pomoc 24h


- Za vas koji svoje putovanje započinjete pre Beograd, recimo, iz nekog grada u Vojvodini, na benziskoj pumpi ELP mogli bi da naprave kraci predah. Otvorena je 24 casa, ima sve vrste goriva, ukljucujuci i eurodizel za Euro 4 motore i auto-gas, a prima i sve vrste kartica. U okviru benzinske pumpe nalaze se restoran, prodavnica i veliki parking.


- Naplatna rampa Niš. Putarina od Beograda za putnicko vozilo se placa 730 dinara. Budite spremni da malo sacekate, jer ne rade uvek svi prolazi pa se brzo stvaraju guzve
- Odmah nakon velikog natpisa Nais je iskljucenje koje vas vodi do Jugopetrolove pumpe (Radi 24 h, nema gas) ali i do motela Nais koji je sa leve strane puta, kao i do baze AMSS, u okviru koje je pumpa za auto-gas i gde primaju samo gotovinu. Baza AMSS kod Naisa nudi usluge sitnih popravki i šlepovanja vozila, ali ne izdaje medjunarodna dokumenta. Radno vreme je 24 h.


- Naplatna rampa Doljevac. Putarina za putničke automobile je ovde 190 rsd za deonicu Niš - Doljevac. Nakon 30-ak km se nalazi kraj autoputa. Od ove tačke dalje se vozi magistralom. Vozeći se ovom magistralom prolazite pored motela Predejane, gde možete napraviti pauzu, a nakon nekoliko kilometara i motel Džep. 4 km nakon Džepa je tunel Manojle.


- 15km od motela Džep, dolazimo do mesta na kome se put račva. Desno se ide magistralom prema Vranju, a levo put vodi na novoizgrađeni auto put prema Solunu i Skoplju. Autoput je u dužini od 33 km. Vožnja se dalje odvija magistralom, a nedugo zatim ponovo autoputem. Očekujte suženje puta zbog radova na budućoj naplatnoj rampi. Saobraćaj se odvija dvosmerno u jednoj kolovoznoj traci, ali je sve lepo obeleženo. Nakog kraćeg puta i pređenih 15ak km dolazite do graničnog prelaza Preševo, gde prvo prolazite carinu a nakon toka i policijsku kontrolu. Ovde možete pogledati Carinske propise.


Napuštate teritoriju Srbije i ulazite u Makedoniju. Ako putujete tokom jula i avgusta, budite spremni na kolone i guzve. Policija često sa radarom čeka turiste koji, umorni od stajanja u koloni, pozele da malo „produvaju mašinu“. U našem tekstu Saobracajni propisi – Makedonija pojašnjeno je koliko je makedonski zakon oštar.


Makedonski prelaz Tabanovce

Pripremite saobraćajnu dozvolu, zeleni karton i polisu osiguranja automobila. Ovaj granični prelaz možete da pređete i uz ličnu kartu. Odmah nakon granice počinje autoput. Nakon petnaestak kilometara vožnje, nailazite na prvu naplatnu rampu u Makedoniji. Putarina je 60 denara. Ukoliko plaćate u evrima, putarina je oko 1€. Nakon 47km nailazite na drugu naplatnu rampu u Makedoniji. Cena putarine ovde je 80 denara.


Treća naplatna rampa u Makedoniji je na 92 km od izlaska iz Makedonije i graničnog prelaza Bogorodica, gde takođe putarina staje 60 denara. Nakon 125km nailazite na Bife Belov 113, zgodno mesto za odmor i predah, a poseduje i veliki parking prostor. Ovo je jedno od retkih mesta na putu kroz Makedoniju gde se covek moze osveziti. Najveci deo prostora je bašta u debeloj hladovini, a restoran radi 24 casa.


Kada prođete isključenje za Gevgeliju, 1km neposredno pred granicu, sa desne strane se nalazi bezninska pompa Okta, gde Vam savetujemo da zastanete i po povoljnijim cenama napunite rezervoar. Nakon ukupno 180 km provedenih u Makedoniji, dolazite do graničnog prelaza Bogorodica.


 Καλωσορίσατε στην Ελλάδα - Dobrodošli u Grčku 


Grčki prelaz Evzoni

 

Ukoliko putujete tokom jula i avgusta, budite spremni na kolone i guzve. Za putnička vozila rade dva terminala. Savetujemo Vam da pri ulasku u Grčku ne idete u Duty free shop. Napominjemo da je po važećim grčkim propisima zabranjeno unositi u zemlju robu koja nije oporezovana.


Granični prelaz Evzoni, gde se ulazi u repubnliku Grčku. Čim prođete granicu, odmah je parking sa manjom prodavnicom gde možete kupiti osveženje. Posle toga je tabla koja vas upoznaje sa ogranicenjima brzine u Grckoj. U naseljenom mestu dozvoljena brzina je je 50, van grada 90, na putu za motorna vozila 110, i na autoputu 120 km na sat. U našem tekstu Saobracajni propisi - Grcka pogledajte i ostale propise.


Dva kilometra nakon granice dolazi se do raskrsnice, a nakon prolaska tog semafora počinje auto put. Prestaje autoput i počinje široka magistrala sa zaustavnom trakom. Prva pumpa na koju nailazite je Eko, petnaestak kilometara od granice.

 

 

Ostavi komentar

enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png6.png5.png9.png1.png9.png1.png
Danas18
Juče530
Ove nedelje548
Ovog meseca8043
Ukupno659191

Na sajtu trenutno

1
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top