Манастир Хиландар и Света Гора

Hilandar

Хиландар, у старијим списима и Хилендар (гр. Χιλανδαρίου) је српски манастир који се налази у северном делу Свете горе Атонске (гр. Аγιоν Оρоς), државе православних монаха која постоји више од хиљаду година. Света гора је смештена на Атосу (гр. Аτоς), трећем краку полуострва Халкидики у северној Грчкој, а манастир се налази на 2,5 километара од мора.

 HilandarПосматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 m. Спољни зидови су дугачки 140 m и окружују површину која је скоро 75 m широка. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара.

Неки сматрају Хиландар једним од првих универзитета, у претходничкој форми, а конкретно првим српским универзитетом.

Hilandar

Манастир Хиландар је изградио грчки монах светогорац, Георгије Хеландариос. Манастир Хиландар су обновили Стефан Немања (у монаштву Симеон) и његов син Сава 1198. године, а у манастиру је 1200. године умро Стефан Немања. Краљ Стефан Урош I je 1262. године значајно утврдио манастир. Хиландар је нарочито помогао краљ Милутин, који је око 1320. године на месту старе подигао нову цркву Ваведења Богородице. У време краља и цара Душана Света гора је дошла под његову власт, а то је период највећег просперитета манастира. У вековима турске владавине, Хиландар су помагали руски цареви и молдавски кнежеви у XVI веку, а српски патријарси из Пећи у XVII веку. Почетком XIX века створена је прва нововековна српска држава, па је настављена богата традиција хиландарско-српских односа. У новијој историји манастир је значајно страдао 2004. године у катастрофалном пожару, а у току је обнова оштећених грађевина.

Hilandar

Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. Кроз векове, релативно заштићен од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.


www.hilandar.org

Pravila ponašanja u Manastiru PDF 

 

 

Сви термини на основу добијених благослова за 2019. годину за улазак у свети манастир Хиландар и остале светогорске манастире су ПОПУЊЕНИ !

Можете послати упит за 2020. годину, упис је већ почео иако ће благослови за 2020. годину манастир Хиландар дати у јануару наредне године.

Разлог за овакав начин резервације је оправдан, јер је број захтева ходочасника неупоредиво већи од броја добијених благослова !

По добијању благослова из других манастира на Светој Гори добићете обавештење који су то манастири и термине уласка у њих.

Датуми уласка у друге светогорске манастире морају бити иза датума уласка

у манастир Хиландар ( на основу благослова манастира Хиландар ).

Наведена је и лука из које се полази и број слободних места за ходочаснике.

Добићете од нас пре поласка упутства и препоруке за облачење на Светој Гори и светогорским манастирима са правилима понашања.

Препорука је да на Свету Гору кренете са ранчевима или мањим торбама које се могу носити на леђима тежине до 10 килограма  !

 

 

Информације на телефон :      +381 60 0272020

 

Слање упита за резервацију :  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

12.11.2019.  за групу од 9 поклоника, на једну ноћ, из луке Уранополис,

 

Ноћење 12.11. Хиландар, 13.11. Есфигмен, 14.11. Кареја

смештај у конаку оца Јосифа у двокреветним и трокреветним

собама са властитим купатилима !                                                  

Плаћени су сви трансфери и превоз бродом до манастирских лука.

Храна у манастирима је бесплатна по реду и типику манастира.

Цена 180€ + 25 € Диамонитирион, осигурање није укључено

Аконтација:  115 € + износ за осигурање

 НЕМА СЛОБОДНИХ МЕСТА !

 

17.10.2019.  за групу 9 поклоника, на једну ноћ, из луке Уранополис ( због радова на лучном молу у Арсани манастира Хиландар ! ) 

 

14.10. Полазак групе из Ниша и околине око поноћи

15.10. ноћење са доручком ( шведски сто ) у Сересу у хотелу са 2*+ у строгом центру ( пешачка зона ! )  http://www.hotelgalaxyserres.gr/

16.10. ноћење у Јерисосу 

17.10. полазак бродом за Хиландар

18.10. полазак за Србију

 

Бесплатни факултативни излети до црква Светих Теодора, цркве Светог Николе и куле коју је подигао цар Душан Силним, на врху тврђаве изнад града.

Плаћени су сви трансфери и превоз бродом до манастирских лука.

Храна у манастирима је бесплатна по реду и типику манастира.

 

  ЦЕНА ЗА ЖЕНЕ ( БЕЗ УЛАСКА НА СВЕТУ ГОРУ ! )  170 

  Аконтација:  100€ + износ за осигурање

 

 НЕМА СЛОБОДНИХ МЕСТА

 

  

ПОКЛОНИЧКО  ПУТОВАЊЕ  У  МАНАСТИР  ХИЛАНДАР, ЕСФИГМЕН, ВАТОПЕД, ДОХИЈАР,  КСЕНОФОНТ, ПАНТЕЛЕЈМОН, КАРЕЈУ,

СКИТ СВЕТОГ АНДРЕЈА, ИВИРИОН, ...

1. д а н  :  П Р О К У П Љ Е - НИШ

Полазак из Прокупља и Ниша са договореног места око 20 часова на основу претходног договора са ходочасницим . Ноћна вожња  кроз Србију ка Скопљу.

Успутна краћа задржавања ради одмора.

2. д а н  :  ЈЕРИСОС - УРАНОПОЛИС

Наставак ноћне вожње ка Солуну . Успутна краћа задржавања ради одмора .Улазак у Грчку у раним јутарњим сатима. Часовнике померате за 1 сат унапред у односу на српско време. Успутна краћа задржавања ради одмора.

Долазак у Јерисос - Уранополис око 7 сати ујутру по грчком времену. Полазак из Јерисоса бродом ујутру 8 часова и 35 мин. по грчком времену, а из Уранополиса у 9 часова и 45 мин. Вожња бродом до лучних молова манастира Хиландара ( Арсана или Јовањица ) по реду вожње брода. Вожња бродом траје око 50 минута  а у месту пристанка чекају нас минибусеви из Хиландара и возе директно до манастира Хиландар. Дочек у гостопримничкој просторији, упознавање са редом и типиком манастира Хиландар и временима почетка јутарње литургије и вечерње службе, смештај у собама за ходочаснике. Слободно време за одмор и обилазак.

Обилазак : Католикон, Трпезарија, манастирски круг, пут векова, Савино поље, пирг краља Милутина, целивање мошти светаца ... Учешће на вечерњој служби.

Вечера у манастирској трпезарији. Ноћење.                                                                                                                                              

3. дан   :  ХИЛАНДАР - ЕСФИГМЕН

Учешће на јутарњој литургији. Доручак у манастирској трпезарији. Слободно време за куповину у манастирској књижари. Полазак за грчки манастир Есфигмен, где постоји могућност да нас возило из Есфигмена превезе до самог манастира. Благослов за то се тражи претходног дана. Пријем у манастирску гостопримницу. Смештај у собама и слободно време. Учешће на вечерњој служби.

Вечера у манастирској трпезарији. Ноћење.

4. дан : ЕСФИГМЕН – ПАНТЕЛЕЈМОН ( ДОХИЈАР, ... )

Учешће на јутарњој литургији. Ручак у трпезарији манастира. Слободно време до поласка за манастир Хиландар одакле имамо трансфер до луке Јовањица из које полази брод за руски манастир Пантелејмон. Вожња бродом од око 30 минута. Искрцавање у луци манастира и пријем у гостопримничку просторију. Смештај у гостопримничке собе.  Слободно време за обилазак манастира до почетка вечерње службе. Учешће на вечерњој служби.

Вечера  у трпезарији манастира. Ноћење.

5. дан : ПАНТЕЛЕЈМОН ( ДОХИЈАР, ... ) – УРАНОПОЛИС

Учешће на јутарњој литургији. Ручак у трпезарији манастира. Слободно време до поласка брода за Уранополис. Долазак у Уранополис око 14 часова. Слободно време до доласка превоза из Јерисоса ( уколико се одатле кренуло бродом ! ).

Наставак пута ка метоху манастира Хиландар у Какову. Пауза за обилазак метоха. Наставак вожње ка граници са успутним паузама за одмор. По преласку грчке границе пауза од 30 минута у Гевгелији у тржном центру.

6. дан  :  НИШ - ПРОКУПЉЕ

Долазак у Ниш - Прокупље после поноћи . Крај програма.

 

         ЦЕНА СА СВИМ ТРАНСФЕРИМА И КАРТАМА ЗА БРОД :  180  

    

А Р А Н  Ж  М А Н     О Б У Х  В  А Т А  : 

Превоз удобним мини бусом, мини веновима и  путничким аутомобилима на назначеној релацији у зависности од броја путника, ноћења по програму, повратну карту за брод на релацији Уранополис – Јовањица  или Јерисос - Арсана, обиласке по програму, услуге стручног пратиоца групе и трошкове организације путовања. 

 

А Р А Н Ж  М А  Н     Н Е    О Б  У Х В А ТА   : 

Светогорску визу ( тренутна цена 25   ) која се плаћа на лицу места у Грчкој или пре поласка  ( по договору ! ), трошкове ОБАВЕЗНОГ међународног  путног здравственог осигурања у износу од 850 динара за особе старости до 70 година, све личне трошкове, као и трошкове који нису назначени у програму техничког организатора .

НАПОМЕНА : 

У СЛУЧАЈУ КАДА ХОДОЧАСНИЦИ ПОЛАЗЕ ИЗ МЕСТА КОЈЕ НИЈЕ НАВЕДЕНО У ПРОГРАМУ ОБАВЕЗНА ЈЕ ДОПЛАТА ЗА ПРЕВОЗ ( ПОСЕБНО СЕ  УГОВАРА ! )

ВАЖНО :  У  СЛУЧАЈУ  ОТКАЗА  ОД  СТРАНЕ  ПУТНИКА  УПЛАЋЕНА АКОНТАЦИЈА СЕ  НЕ ВРАЋА ЗБОГ РЕАЛНИХ ТРОШКОВА ОРГАНИЗАТОРА !

У  СЛУЧАЈУ  НЕДОБИЈАЊА  СВЕТОГОРСКЕ  ВИЗЕ  ИЗВРШИЋЕ  СЕ  ПОВРАЋАЈ  САМО  25 ЕУРА  КОЛИКО КОШТА  СВЕТОГОРСКА  ВИЗА, ЗБОГ  РЕАЛНИХ  ТРОШКОВА  КОЈЕ  ИМА  ТЕХНИЧКИ  ОРГАНИЗАТОР  ПУТОВАЊА !

Манастир Хиландар свим ходочасницима БЕСПЛАТНО обезбеђује ноћење у конаку манастира, исхрану по реду и типику манастира и превоз до Хиландара од лучног мола Јовањица или Арсана на Светој Гори и назад манастирским мини бусeвима.

Учешће на богослужењима је ОБАВЕЗНО !

 

                   П О С Е Б А Н    П Р О Г Р А М   ЗА  Ж Е Н Е  :

У оквиру овог програма могуће је организовати и посебан програм за жене без обиласка Свете Горе и манастира Хиландар. Овај програм укључује све трансфере, три ноћења у Серресу, Ставросу,  Јерисосу или

Уранополису, обилазак манастирског метоха Каково или манастира у околини Серреса. Постоји  могућност за факултативно организовање обиласка око Свете Горе посебним бродом,  ручак у  чувеној таверни „ Kritikos „  у  Уранополису,  излета до Олимпијаде или Аристотеловог парка који је под заштитом  UNESKA. Факултативни излети не улазе у цену аранжмана за жене и плаћају се на лицу места у Грчкој.

                        

Аранжман је рађен на бази минимум 5 ( пет ) а максимум 8 ( осам ) плативих путника ходочасника. У случају промена на монетарном тржишту или недовољног броја пријављених, технички Организатор путовања задржава право корекције цене, измене програма или отказа путовања најкасније 5 дана пре почетка путовања. 

Технички Организатор путовања задржава право промене редоследа појединих садржаја програма уколико околности то налажу.

                                    

Уз овај програм важе општи услови путовања Организатора путовања .

Galerija

Agios_Oros Broj monaha u Manstiru Holandar Bunar Svetog Save Hilandar Hadži-Tomina česma Hilandar slika iz 1853. godine Hilandar spolja nakon obnove Hilandar Hilandarska brojanica - Bogorodičine suze Hilandarska trpeza Hilandarsko pristanište Jovanjica Hilandarsko vino - Savino polje Krst Svetog Simeona Mapa Svetogorskih imanja Skit Svetog Vasilija Ulaz u manastir Hilandar Ulazna kapija manastira Hilandar Vaskršnja trpeza u Hilandaru image- image-13 image-14 image-15 image-16 image-17 image-18.1 image-18.2 image-18.3 image-18.4 image-18 image-19 image-2 image-20 image-21 image-22 image-23.1 image-23 image-24 image-25 image-26 image-27 image-3 image-4.1 image-4 image-5.1 image-5 image-7 image-8