Vi ste ovde: NaslovnaVerska PutovanjaSveta Gora - Hilandar

Манастир Хиландар и Света Гора

Hilandar
  • Највећа српска светиња манастир Хиландар, Света Гора и полуострво Атос

Хиландар, у старијим списима и Хилендар (гр. Χιλανδαρίου) је српски манастир који се налази у северном делу Свете горе Атонске (гр. Аγιоν Оρоς), државе православних монаха која постоји више од хиљаду година. Света гора је смештена на Атосу (гр. Аτоς), трећем краку полуострва Халкидики у северној Грчкој, а манастир се налази на 2,5 километара од мора.

 HilandarПосматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 m. Спољни зидови су дугачки 140 m и окружују површину која је скоро 75 m широка. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара.

Неки сматрају Хиландар једним од првих универзитета, у претходничкој форми, а конкретно првим српским универзитетом.

Hilandar

Манастир Хиландар је изградио грчки монах светогорац, Георгије Хеландариос. Манастир Хиландар су обновили Стефан Немања (у монаштву Симеон) и његов син Сава 1198. године, а у манастиру је 1200. године умро Стефан Немања. Краљ Стефан Урош I je 1262. године значајно утврдио манастир. Хиландар је нарочито помогао краљ Милутин, који је око 1320. године на месту старе подигао нову цркву Ваведења Богородице. У време краља и цара Душана Света гора је дошла под његову власт, а то је период највећег просперитета манастира. У вековима турске владавине, Хиландар су помагали руски цареви и молдавски кнежеви у XVI веку, а српски патријарси из Пећи у XVII веку. Почетком XIX века створена је прва нововековна српска држава, па је настављена богата традиција хиландарско-српских односа. У новијој историји манастир је значајно страдао 2004. године у катастрофалном пожару, а у току је обнова оштећених грађевина.

Hilandar

Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. Кроз векове, релативно заштићен од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.


www.hilandar.org

Pravila ponašanja u Manastiru PDF 

 

 

По добијању благослова из других манастира на Светој Гори добићете обавештење који су то манастири и термине уласка у њих.

Датуми уласка у друге светогорске манастире морају бити иза датума уласка

у манастир Хиландар ( на основу благослова манастира Хиландар ).

У програму ће накнадно бити наведена лука из које се полази бродом и број слободних места за ходочаснике.

Од нас добијате пре поласка упутства и препоруке за облачење на Светој Гори и светогорским манастирима са правилима понашања строго поштујући ред и типик сваког манастира посебно.

Препорука је да на Свету Гору кренете са ранчевима или мањим торбама које се могу носити на леђима тежине до 10 килограма  !

 

Информације на телефон :      +381 60 0272020

 

Слање упита за резервацију :  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Плаћени су сви трансфери и превоз бродом до манастирских лука.

Храна у манастирима је бесплатна по реду и типику манастира.

 

 

  УСПОН  НА  АТОС  ЗА ПРЕОБРАЖЕЊЕ  ГОСПОДЊЕ 

 

16.08. 1 дан

Полазак из Прокупља и Ниша у 18 часова. Наставак вожње према Уранополису преко Скопља, Солуна и Ставроса.

17.08. 2 дан

Долазак у Уранополис у раним јутарњим сатима . Полазак бродом за Дафни директном линијом у 6 часова и 30 минута. Одмор у луци Дафни до поласка брода у 12 часова и 10 минута за пристаниште скита свете Ане. Успон степеницама до скита Свете Ане. Монтирање шатора и време за одмор до почетка вечерње службе. Ноћење и одор у шаторима.

 

 18.08. 3 дан

Након јутарње литургије полазак ка локацији Ставрос на путу за Атос око 7-8 часова.са успутним краћим паузама за одмор. Дужи одмор код Ставроса уз обавезну допуну воде са извора код Ставроса. Овде они који не могу издржати успон ка Атосу са ранчевима могу платити транспорт својих ранчева на мазгама или се и сами пребацити на мазгама до цркве на Панагији посвећеној пресветој Богородици. Цена је ствар договора на лицу места са власницима мазги. Препоручује се и дужи одмор у шумици у природном хладу отприлике на пола пута до Панагије уз што чешће краће паузе за одмор јер је успон захтеван. По доласку на Панагију монтирање шатора и одмор. На Панагији се може допунити вода коју обезбеђују монаси из манастира Велика Лавра. Ноћење у шаторима.

 

 19.08. 4.дан

Рано устајање око 4 часова и наставак успона ка Атосу без ранчева ( обавезно понети воду ! ) због лакшег успона, остају на Панагији до нашег повратка са врха Атоса. Овај део успона се сматра најтежим делом и обавезно због мрака поклоници морају имати батеријске лампе на главама и планинарске штапове. Учешће на јутарњој литургији на врху Атос у црки посвећеној Преображењу Господње, службу врше монаси из манастира Велика Лавра. Дочек величанственог свитања и изласка сунца у раним јутарњим сатима. Лагани повратак ка Панагији, уз максималну опрезност због мокрог земљишта и клизавог камена. Монаси на Панагији поклоницима служе традиционално монашки доручак. После краћег одмора силазак до Ставроса са успутним краћим паузама и наставак пута до Скита Свете Ане. Монтирање шатора на неком од платоа око скита и одмор до почетка вечерње службе.Ноћење

 

20.08. 5 дан

Лагани силазак до пристаништа скита Свете Ане. Одмор до доласка брода за луку Дафни. Одмах по искрцавању полазак аутобусима до Кареје. Смештај у конаку руског монаха Јосифа у двокреветним или трокреветним собама са купатилом. Краћи одмор по договору и полазак у обилазак Кареје : Протат, најстарија црква на Светој Гори, икона Достојно Јест, скит Светог Андреја, испосница Светог саве. Учешће на вечерњој служби у испосници Светог Саве службу врши хиландарски монах Никодим. У Кареји постоји неколико продавница, пекара и таверни са радним временом до 17 часова. Одмор и ноћење у конаку.

 

21.08. 6 дан

Слободно време до поласка аутобуса за луку Дафни око 10-11 часова. Укрцавање на брод за Уранополис. Краћи одмор у Уранополису и наставак вожње ка манастирском метоху Каково највећим поседом манастира Хиландар ван Свете Горе. Традиционално освежење у метоху Каково уз кафу и хладну изворску воду. Наставак вожње ка Јерисосу где је пауза за ручак . Наставак вожње ка Србији са успутним паузама за одмор и освежење. Долазак у Србију око 23 часа.

КРАЈ ПРОГРАМА

 

 

                                                      ЦЕНА :  290 € 

 

У ЦЕНУ ЈЕ УКЉУЧЕНО :

Превоз мини веном, све бродске карте,трансфери до и од Кареје, светогорска виза, организација поклоничког путовања, стручни пратиоц групе 

 

У ЦЕНУ НИЈЕ УКЉУЧЕНО : исхрана поклоника, неђународно путно здравствено осигурање, лични и непоменути трошкови 

                                         

                                      БРОЈ ПОКЛОНИКА ЛИМИТИРАН НА 7

 

   ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У МАНАСТИР ХИЛАНДАР  25.07.2022.   

   ВАЖНА НАПОМЕНА  : НЕМА СЛОБОДНИХ МЕСТА  -  ПОПУЊЕНО 

 

          ИЗМЕНА ПРОГРАМА ЈЕ МОГУЋА СХОДНО ПРОМЕНАМА МЕРА

                              ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ И НА СВЕТУ ГОРУ

 

 

1. дан :  Прокупље - Ниш - Грчка                                      24.07.2022.                                    

Полазак у поподневним сатима са договореног места. Процењено време зависиће од процене гужви на граничним прелазима, као и од избора граничног прелаза за улазак у Грчку (због шпица туристичке сезоне летовања !).

 

2. дан :  Јерисос - Хиландар                                              25.07.2022.

 

После уласка у Грчку наставак вожње ка луци у Јерисосу преко Ставроса. Краће успутне паузе за одмор. Долазак у Јерисос око 7 часова, кратка пауза за доручак. Одлазак у луку у Јерисосу. Преузимање светогорске визе Диамонитирион, укрцавање на брзи брод Панагија и трансфер до хиландарске луке Арсана где нас чека минибус манастира Хиландар и превози до самог манастира. Пријем поклоника у гостопримницу манастира Хиландар, освежење уз кафу, манастирски ратлук и хиландарску ципору. Дежурни гостопримац упознаће поклонике са редом и типиком манастира Хиландар и сатницама богослужења. Смештај у спаваони манастира Хиландар за поклонике. Краће време за одмор. Пешачки обилазак знаменитости на путу Хиландар - Савино поље са обавезним повратком до почетка вечерње службе. Обавезно учешће на вечерњој служби и заједничка вечера са монасима у трпезарији краља Милутина. Ноћење.

 

3.дан :  Хиландар - Јерисос - Србија                                 26.07.2022.

 

Обавезно учешће на јутарњој служби. Заједнички ручак са монасима у трпезарији краља Милутина. Напуштање гостопримничких соба и изношење личног пртљага. Слободно време до поласка хиландарског минибуса за Арсану. Укрцавање на брзи брод Панагија и трансфер до Јерисоса. Вожња аутомобилима до манастирског метоха Каково са краћом паузом за освежење уз кафу. Наставак вожње ка Ставросу где је планирана пауза за ручак. Наставак вожње ка Србији уз краће паузе дуж ауто пута. Долазак у Србију око поноћи (време доласка зависи од гужви на граничним прелазима !).

Крај ПРОГРАМА

 
 

                    ЦЕНА ПОКЛОНИЧКОГ ПУТОВАЊА :  200  

ЗБОГ ПОСКУПЉЕЊА БРОДСКИХ КАРАТА ЦЕНА ЈЕ УВЕЋАНА ЗА 20  

 

          У СЛУЧАЈУ СОПСТВЕНОГ ПРЕВОЗА УМАЊЕЊЕ ЈЕ 30  

  

А Р А Н  Ж  М А Н     О Б У Х  В  А Т А  : 

Превоз удобним мини веновима и путничким аутомобилима на назначеној релацији у зависности од броја путника, Светогорску визу (тренутна цена 25 ) која се плаћа на лицу места у Грчкој, повратну карту за брод на релацији Јерисос - Арсана, оброке у манастиру Хиландар по манастирском реду и типику, једно ноћење у конаку манастира Хиландара, обиласке по програму, услуге стручног пратиоца групе и трошкове организације путовања. 

 

А Р А Н Ж  М А  Н     Н Е    О Б  У Х В А ТА   : 

Трошкове ОБАВЕЗНОГ међународног  путног здравственог осигурања у износу од 500 динара за особе старостидо 70 година, све личне трошкове, као и трошкове који нису назначени у програму техничког организатора .

НАПОМЕНА : 

У СЛУЧАЈУ КАДА ХОДОЧАСНИЦИ ПОЛАЗЕ ИЗ МЕСТА КОЈЕ НИЈЕ НАВЕДЕНО У ПРОГРАМУ ОБАВЕЗНА ЈЕ ДОПЛАТА ЗА ПРЕВОЗ              ( ПОСЕБНО СЕ  УГОВАРА ! )

ВАЖНО :  У  СЛУЧАЈУ  ОТКАЗА  ОД  СТРАНЕ  ПУТНИКА  УПЛАЋЕНА АКОНТАЦИЈА СЕ  НЕ ВРАЋА ЗБОГ РЕАЛНИХ ТРОШКОВА ОРГАНИЗАТОРА !

У  СЛУЧАЈУ  НЕДОБИЈАЊА  СВЕТОГОРСКЕ  ВИЗЕ  ИЗВРШИЋЕ  СЕ  ПОВРАЋАЈ  САМО  25 ЕУРА  КОЛИКО КОШТА  СВЕТОГОРСКА  ВИЗА И ЦЕНА ЗА ПОВРАТНУ КАРТУ ЗА БРОД ЗБОГ  РЕАЛНИХ  ТРОШКОВА  КОЈЕ  ИМА  ТЕХНИЧКИ  ОРГАНИЗАТОР  ПУТОВАЊА !

Манастири на Светој Гори свим ходочасницима БЕСПЛАТНО обезбеђује ноћење у конаку манастира, исхрану по реду и типику манастира,  а неки манастири и превоз до и од лучних молова манастирским мини бусeвима или другим возилима.

Учешће на богослужењима је ОБАВЕЗНО !

                         

Аранжман је рађен на бази минимум 6 (шест) а максимум 10 (десет) плативих путника ходочасника. У случају промена на монетарном тржишту или недовољног броја пријављених, технички Организатор путовања задржава право корекције цене, измене програма или отказа путовања најкасније 5 дана пре почетка путовања. 

Технички Организатор путовања задржава право промене редоследа појединих садржаја програма уколико околности то налажу.

                                    

Уз овај програм важе општи услови путовања Организатора путовања .

Galerija

 Kalendar

« Maj 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png7.png3.png4.png1.png5.png3.png
Danas229
Juče588
Ove nedelje2011
Ovog meseca9393
Ukupno734153

Na sajtu trenutno

3
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top