Vi ste ovde: NaslovnaVerska PutovanjaSveta Gora - Hilandar

Манастир Хиландар и Света Гора

Hilandar
  • Највећа српска светиња манастир Хиландар, Света Гора и полуострво Атос

Хиландар, у старијим списима и Хилендар (гр. Χιλανδαρίου) је српски манастир који се налази у северном делу Свете горе Атонске (гр. Аγιоν Оρоς), државе православних монаха која постоји више од хиљаду година. Света гора је смештена на Атосу (гр. Аτоς), трећем краку полуострва Халкидики у северној Грчкој, а манастир се налази на 2,5 километара од мора.

 HilandarПосматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 m. Спољни зидови су дугачки 140 m и окружују површину која је скоро 75 m широка. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара.

Неки сматрају Хиландар једним од првих универзитета, у претходничкој форми, а конкретно првим српским универзитетом.

Hilandar

Манастир Хиландар је изградио грчки монах светогорац, Георгије Хеландариос. Манастир Хиландар су обновили Стефан Немања (у монаштву Симеон) и његов син Сава 1198. године, а у манастиру је 1200. године умро Стефан Немања. Краљ Стефан Урош I je 1262. године значајно утврдио манастир. Хиландар је нарочито помогао краљ Милутин, који је око 1320. године на месту старе подигао нову цркву Ваведења Богородице. У време краља и цара Душана Света гора је дошла под његову власт, а то је период највећег просперитета манастира. У вековима турске владавине, Хиландар су помагали руски цареви и молдавски кнежеви у XVI веку, а српски патријарси из Пећи у XVII веку. Почетком XIX века створена је прва нововековна српска држава, па је настављена богата традиција хиландарско-српских односа. У новијој историји манастир је значајно страдао 2004. године у катастрофалном пожару, а у току је обнова оштећених грађевина.

Hilandar

Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. Кроз векове, релативно заштићен од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.


www.hilandar.org

Pravila ponašanja u Manastiru PDF 

 

 

По добијању благослова из других манастира на Светој Гори добићете обавештење који су то манастири и термине уласка у њих.

Датуми уласка у друге светогорске манастире морају бити иза датума уласка

у манастир Хиландар ( на основу благослова манастира Хиландар ).

У програму ће накнадно бити наведена лука из које се полази бродом и број слободних места за ходочаснике.

Од нас добијате пре поласка упутства и препоруке за облачење на Светој Гори и светогорским манастирима са правилима понашања строго поштујући ред и типик сваког манастира посебно.

Препорука је да на Свету Гору кренете са ранчевима или мањим торбама које се могу носити на леђима тежине до 10 килограма  !

 

Информације на телефон :      +381 60 0272020

 

Слање упита за резервацију :  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Плаћени су сви трансфери и превоз бродом до манастирских лука.

Храна у манастирима је бесплатна по реду и типику манастира.

 

 

 

 

ПОКЛОНИЧКО  ПУТОВАЊЕ  12.07.2020. НА СВЕТУ ГОРУ СА ОБИЛАСКОМ МАНАСТИРА  ХИЛАНДАРА, 1 НОЋЕЊЕМ У  ВАТОПЕДУ, 1 НОЋЕЊЕМ У ЕСФИГМЕНУ

1. д а н  :  П Р О К У П Љ Е - НИШ                  понедељак  13.07.2020.

Полазак из Прокупља и Ниша са договореног места око 20 часова на основу претходног договора са ходочасницим . Ноћна вожња  кроз Србију ка Скопљу.

Успутна краћа задржавања ради одмора.

 

2. д а н  :  ЈЕРИСОС - ВАТОПЕД                               уторак  14.07.2020.

Наставак ноћне вожње ка Солуну . Успутна краћа задржавања ради одмора. Улазак у Грчку у раним јутарњим сатима. Часовнике померате за 1 сат унапред у односу на српско време. Успутна краћа задржавања ради одмора. 

Полазак из Јерисоса бродом је ујутру у 8 часова и 35 мин. по грчком времену КАДА СЕ И ПРЕУЗИМАЈУ СВЕТОГОРСКЕ ВИЗЕ И КАРТЕ ЗА БРОД. Вожња бродом до лучног мола манастира Ватопед по реду вожње брода. Вожња бродом траје око 70 мин. Дочек у гостопримничкој просторији, упознавање са редом и типиком манастира Ватопед и временима почетка јутарње литургије и вечерње службе, смештај у собама за ходочаснике. Слободно време за одмор и обилазак манастира.

ОБАВЕЗНО учешће на вечерњој служби. 

Вечера у манастирској трпезарији. Ноћење.

3. дан : ВАТОПЕД - АРСАНА                                   среда   15.07.2020.

Учешће на јутарњој литургији. Ручак у трпезарији манастира. Слободно време за куповину у књижари манастира. Полазак до луке манастира Ватопед. Вожња бродом до Арсане лучног мола манастира Хиландар где нас чекају возила манастира Хиландар. Вожња од око 2,5 километара до манастира Хиландар. Разгледање манастира Хиландара где се можемо поклонити највећој српској светињи и најчувенијој српској икони ТРОЈЕРУЧИЦИ. Краћа пауза ЗА КУПОВИНУ И ХИЛАНДАРСКОЈ КЊИЖАРИ. Наставак пута пешице ка манастиру Есфигмен познатим путем векова са успутним разгледањем : параклис посвећен магарету које донело икону ТРОЈЕРУЧИЦУ, маслина цара Душана Силног, пирг Краља Милутина, Савино поље ... Долазак у манастир Есфигмен, пријем у гостопримничку просторију, смештај у собама. Слободно време за куповину у књижари и разгледање манастира до почетка вечерње литургије где је присуство ОБАВЕЗНО !

Вечера по реду и типику манастира. Ноћење.

4. дан  :  ЕСФИГМЕН - НИШ - ПРОКУПЉЕ       четвртак   16.07.2020.

Учешће на јутарњој литургији. Ручак у трпезарији манастира. Полазак до луке из које имамо добијен благослов за брод. Вожња бродом до полазне луке у Јерисосу. Краћа пауза за одмор у манастирском метоху Каково, највећем поседу манастира Хиландара ван Свете Горе. Наставак вожње ка Ставросу где ја пауза од 30 минута за ручак. Вожња ка грчкој граници. Пауза за кафу од 30 минута у Гевгелији у познатом тржном центру.

Успутне паузе за одмор по договору.

 

Долазак у Ниш - Прокупље око поноћи . Крај програма.

 

 

         ЦЕНА СА СВИМ ТРАНСФЕРИМА И КАРТАМА ЗА БРОД :  180  

  

А Р А Н  Ж  М А Н     О Б У Х  В  А Т А  : 

Превоз удобним мини бусом, мини веновима и  путничким аутомобилима на назначеној релацији у зависности од броја путника, ноћења по програму, повратну карту за брод на релацији Уранополис – Јовањица  или Јерисос - Арсана, обиласке по програму, услуге стручног пратиоца групе и трошкове организације путовања. 

 

А Р А Н Ж  М А  Н     Н Е    О Б  У Х В А ТА   : 

Светогорску визу ( тренутна цена 25   ) која се плаћа на лицу места у Грчкој или пре поласка  ( по договору ! ), трошкове ОБАВЕЗНОГ међународног  путног здравственог осигурања у износу од 850 динара за особе старости до 70 година, све личне трошкове, као и трошкове који нису назначени у програму техничког организатора .

НАПОМЕНА : 

У СЛУЧАЈУ КАДА ХОДОЧАСНИЦИ ПОЛАЗЕ ИЗ МЕСТА КОЈЕ НИЈЕ НАВЕДЕНО У ПРОГРАМУ ОБАВЕЗНА ЈЕ ДОПЛАТА ЗА ПРЕВОЗ              ( ПОСЕБНО СЕ  УГОВАРА ! )

ВАЖНО :  У  СЛУЧАЈУ  ОТКАЗА  ОД  СТРАНЕ  ПУТНИКА  УПЛАЋЕНА АКОНТАЦИЈА СЕ  НЕ ВРАЋА ЗБОГ РЕАЛНИХ ТРОШКОВА ОРГАНИЗАТОРА !

У  СЛУЧАЈУ  НЕДОБИЈАЊА  СВЕТОГОРСКЕ  ВИЗЕ  ИЗВРШИЋЕ  СЕ  ПОВРАЋАЈ  САМО  25 ЕУРА  КОЛИКО КОШТА  СВЕТОГОРСКА  ВИЗА И ЦЕНА ЗА ПОВРАТНУ КАРТУ ЗА БРОД ЗБОГ  РЕАЛНИХ  ТРОШКОВА  КОЈЕ  ИМА  ТЕХНИЧКИ  ОРГАНИЗАТОР  ПУТОВАЊА !

Манастири на Светој Гори свим ходочасницима БЕСПЛАТНО обезбеђује ноћење у конаку манастира, исхрану по реду и типику манастира и превоз до и од лучних молова манастирским мини бусeвима или другим возилима.

Учешће на богослужењима је ОБАВЕЗНО !

                         

Аранжман је рађен на бази минимум 6 (шест) а максимум 10 (десет) плативих путника ходочасника. У случају промена на монетарном тржишту или недовољног броја пријављених, технички Организатор путовања задржава право корекције цене, измене програма или отказа путовања најкасније 5 дана пре почетка путовања. 

Технички Организатор путовања задржава право промене редоследа појединих садржаја програма уколико околности то налажу.

                                    

Уз овај програм важе општи услови путовања Организатора путовања .

Galerija

 Kalendar

« Januar 2021 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png4.png9.png3.png9.png1.png4.png
Danas209
Juče385
Ove nedelje1703
Ovog meseca9222
Ukupno493914

Na sajtu trenutno

2
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top