Vi ste ovde: NaslovnaVerska PutovanjaSveta Gora - Hilandar

Манастир Хиландар и Света Гора

Hilandar

Највећа српска светиња манастир Хиландар, Света Гора и полуострво Атос

Хиландар, у старијим списима и Хилендар (гр. Χιλανδαρίου) је српски манастир који се налази у северном делу Свете горе Атонске (гр. Аγιоν Оρоς), државе православних монаха која постоји више од хиљаду година. Света гора је смештена на Атосу (гр. Аτоς), трећем краку полуострва Халкидики у северној Грчкој, а манастир се налази на 2,5 километара од мора.

 HilandarПосматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 m. Спољни зидови су дугачки 140 m и окружују површину која је скоро 75 m широка. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара.

Неки сматрају Хиландар једним од првих универзитета, у претходничкој форми, а конкретно првим српским универзитетом.

Hilandar

Манастир Хиландар је изградио грчки монах светогорац, Георгије Хеландариос. Манастир Хиландар су обновили Стефан Немања (у монаштву Симеон) и његов син Сава 1198. године, а у манастиру је 1200. године умро Стефан Немања. Краљ Стефан Урош I je 1262. године значајно утврдио манастир. Хиландар је нарочито помогао краљ Милутин, који је око 1320. године на месту старе подигао нову цркву Ваведења Богородице. У време краља и цара Душана Света гора је дошла под његову власт, а то је период највећег просперитета манастира. У вековима турске владавине, Хиландар су помагали руски цареви и молдавски кнежеви у XVI веку, а српски патријарси из Пећи у XVII веку. Почетком XIX века створена је прва нововековна српска држава, па је настављена богата традиција хиландарско-српских односа. У новијој историји манастир је значајно страдао 2004. године у катастрофалном пожару, а у току је обнова оштећених грађевина.

Hilandar

Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. Кроз векове, релативно заштићен од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.


www.hilandar.org

Pravila ponašanja u Manastiru PDF 

 

 ПОКЛОНИЧКО  ПУТОВАЊЕ  У  МАНАСТИР  ХИЛАНДАР 

1. д а н :   П Р О К У П Љ Е - НИШ

Полазак из Прокупља са договореног места око 23 часова на основу претходног договора са ходочасницима . Ноћна вожња кроз Србију ка граници са МакедонијомУспутна краћа задржавања ради одмора.

2. д а н :   СОЛУН - С Т А В Р О СЈЕРИСОС – КАКОВО - УРАНОПОЛИС

Наставак ноћне вожње кроз Македонију. Успутна краћа задржавања ради одмора. Улазак у Грчку у раним јутарњим сатима. Часовнике померате за 1 сат унапред у односу на српско време.

Долазак у Солун око 09:00 сати по грчком времену . Обилазак српског војничког гробља на Зејтинлику . Наставак програма са обиласком цркве Св. Димитрија у Солуну са паузом од око 30 минута ( због проблема са паркингом ). Полазак за Аспровалту и манастир Св. Лидије у непосредној близини са задржавањем од око 1 сата. Наставак вожње до Неа Врасне и посета мегамаркету ЛИДЛ са паузом до максимално 1 сата. Смештај у договореном објекту ( Ставрос, Јерисос, Уранополис или за до само 5 особа смештај у манстирском метоху манастира Хиландар Каково ! ) . Слободно време за одмор и обилазак околних места места. Ноћење.

3. д а н :   ХИЛАНДАР

Полазак за Јерисос или Уранополис у раним јутарњим сатима, у зависности од тога где нам је манастир Хиландар дао благослов за укрцавање на брод ! Укрцавање на брод и одлазак на Свету Гору и манастир Хиландар по реду вожње брода. Информације о временима ходочасници ће добити на лицу места у Грчкој. Вожња бродом траје око 50 минута а у месту пристанка чекају нас минибусеви из Хиландара и возе нас директно до манастира Хиландар. Дочек у гостопримничкој просторији, упознавање са редом и типиком манастира Хиландар, смештај у собама за ходочаснике. Слободно време за одмор. Обилазак : Католикон , Трпезарија , манастирски круг , пут векова , ризница, целивање мошти светаца ... Вечера у манастирској трпезарији. Учествовање у Богослужењима . Ноћење.

4. дан :   ЈЕРИСОС – У Р А Н О П О Л И С

Учешће на јутарњој литургији. Доручак у манстирској трпезарији. Слободно време до 12 часова за куповину у манастирској књижари. Полазак групе из лучног мола иза поднева бродом ка Јерисосу - Уранополису. Краћа пауза за одмор и наставак пута ка манстирском метоху Каково .Обилазак манастирског метоха са краћом паузом . Пауза за ручак по договору . Наставак вожње према Грчкој граници. Шопинг у Greece duty free shop.

Наставак вожње према Србији са краћим паузама у Македонији.

5. д а н :   НИШ - ПРОКУПЉЕ

Долазак у Ниш - Прокупље после поноћи . Крај програма.

 

        ЦЕНА СА 1 НОЋЕЊЕМ У ХИЛАНДАРУ:   120 еура

        ЦЕНА СА 2  НОЋЕЊА У ХИЛАНДАРУ:      135 еура 

 

          ЦЕНА СА 2 НОЋЕЊА У ХИЛАНДАРУ  + 1 НОЋЕЊЕМ  У   

        ЕСФИГМЕНУ,  ЗОГРАФУ,  ПАНТЕЛЕЈМОНУ,  ВАТОПЕДУ 

        ИЛИ СКИТУ СВЕТОГ АНДРЕЈА У КАРЕЈИ :      160 еура

 

А Р А Н Ж М А Н    О Б У Х В А Т А :

 

Превоз луксузним путничким возилом  са 6+1 седиштем Peugeot 307 SW  и једним путничким аутом за максимално 3 ходочасника и возачем на назначеној релацији, једно ноћење ( пре ноћења у Хиландару ! ) у уговореном објекту у двокреветним или вишекреветним собама , повратну карту за брод на релацији Уранополис – Јовањица  или Јерисос - Арсана, обиласке по програму , услуге стручног пратиоца групе и трошкове организације путовања. 

 

А Р А Н Ж М А Н   Н Е   О Б У Х В А ТА :

 

Светогорску визу ( тренутна цена 25 ) која се плаћа на лицу места у Грчкој или пре поласка ( по договору ! ), трошкове ОБАВЕЗНОГ међународног путног осигурања у износу од 750 - 900 динара за особе старости до 70 година, све личне трошкове, као и трошкове који нису назначени у програму.

НАПОМЕНА : У СЛУЧАЈУ КАДА ХОДОЧАСНИЦИ ПОЛАЗЕ ИЗ МЕСТА КОЈЕ НИЈЕ НАВЕДЕНО   У   ПРОГРАМУ ОБАВЕЗНА ЈЕ ДОПЛАТА ЗА ПРЕВОЗ ( ПОСЕБНО СЕ УГОВАРА ! )

ВАЖНО :   У СЛУЧАЈУ ОТКАЗА ОД СТРАНЕ ПУТНИКА УПЛАЋЕНА АКОНТАЦИЈА 

ОД  70 ЕУРА СЕ   НЕ ВРАЋА !

 

НЕМА УМАЊЕЊА ЦЕНЕ У СЛУЧАЈУ СОПСТВЕНОГ ПРЕВОЗА

 

У СЛУЧАЈУ НЕДОБИЈАЊА СВЕТОГОРСКЕ  ВИЗЕ ИЗВРШИЋЕ СЕ ПОВРАЋАЈ САМО  25 ЕУРА САМО ЗА СВЕТОГОРСКУ ВИЗУ, ЗБОГ РЕАЛНИХ ТРОШКОВА КОЈЕ ИМА ОРГАНИЗАТОР ПУТОВАЊА !

 

Манастир Хиландар свим ходочасницима БЕСПЛАТНО обезбеђује ноћење у конаку манастира , исхрану по реду и типику манастира и превоз до Хиландара од лучног мола Јовањица или Арсана на Светој Гори и назад манастирским мини бусeвима.

 

П О С Е Б А Н   П Р О Г Р А М  ЗА  Ж Е Н Е :

У оквиру овог програма могуће је организовати и посебан програм за жене без обиласка Свете Горе и манастира Хиландар . Овај програм укључује све трансфере , два ноћења у Ставросу, Јерисосу или Уранополису, обилазак манастирског метоха Каково. Постоји могућност за факултативно организовање обиласка око Свете Горе посебним бродом, ручак у чувеној таверни „ Kritikos „ у Уранополису, излета до Олимпијаде или Аристотеловог парка који је под заштитом UNESKA . Факултативни излети не улазе у цену аранжмана за жене и плаћају се на лицу места у Грчкој.

 

                                ЦЕНА ЗА ЖЕНЕ 2 НОЋЕЊА:  115 ЕУРА

                               ЦЕНА ЗА ЖЕНЕ 3 НОЋЕЊА:  130 ЕУРА

 

ПЛАЋАЊЕ : Прва рата одмах 70 приликом пријаве за путовање , остатак најкасније до 10 ( десeт ) дана пре поласка .

 

Аранжман је рађен на бази минимум 4 ( четири ) а максимум 9 ( девет ) плативих путника ходочасника. У случају промена на монетарном тржишту или недовољног броја пријављених , технички Организатор путовања задржава право корекције цене , измене програма или отказа путовања најкасније 5 дана пре почетка путовања. Технички Организатор путовања задржава право промене редоследа појединих садржаја програма уколико околности то налажу.

Уз овај програм важе општи услови путовања Организатора путовања .

GalerijaKalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Galerija

Galerija

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top