Vi ste ovde: NaslovnaVenčanja

Vaše venčanje iz snova

Život Vam je lepši i lakši u dvoje! Mi smo specijalisti za ekskluzivna venčanja i venčanja po Vašoj želji. Obratite nam se za asistenciju u organizaciji venčanja i omogućite voljenoj osobi venčanje iz snova! Naš stručni tim će pažljivo razmotriti Vaše želje i u zajedničkom dogovoru preporučiti najbolje za Vas i Vašu voljenu osobu.

Prvi rituali venčanja

Najranija venčanja bila su veoma različita od današnje ideje o braku. Naši primitivni prethodnici su bili u braku zarad zaštite i opstanka pre nego mirne veze i ljubavi. S obzirom da se sigurnost zasnivala na brojnosti, primitivni ljudi su oformljavali plemena kojima su bili lojalni. Neki istoričari veruju da su prvi brakovi bili u stvari grupna venčanja. Ne mnogo kasnije muškarci i žene su bivali u parovima i formirali individualne familije. Brakovi i tada nisu uvek bili srećan događaj. Imajući u vidu da su mnoga plemena zabranjivala brakove unutar klana, žene su bile kidnapovane i prisiljavane da se udaju za strance koji su ih razobili. Istoričari pominju ovaj period kao period “brak po otmici”.

Mladoženjina večera

Danas poznata pod nazivom “momačko veče”, ova proslava se originalno zvala “mladoženjina večera” ili “zabava neženja”. Kao i mnogi drugi običaji i ovaj je istrpeo test vremena. Prvi put se pominje u Sparti, u 5. veku gde su ratni drugari nazdravljali jedan drugom u noći pred venčanje jednog druga. Bez obzira što se neminovno pomišlja na kontroverzne elemente, tradicionalno cilj zabave je bio da se uzbuđeni i napeti mladoženja opusti pre velikog dana.

Venčanje

Za vreme perioda “braka usled otmice”, bliski prijatelji mladoženje su asistirali dok je on kidnapovao mladu od njene porodice. Dever i kum su bili kao mala armija boreći se sa rodjacima mlade dok mladoženja ne bi odjahao sa njom. Deveruše i služavke su postale ustaljeni deo venčanja kada su ona bila planirana. Deveruše su dolazile kod mlade nekoliko dana ranije ne bi li joj pomogle oko haljine i frizure, kao i u dekoraciji venčane trpeze. Dugo vremena su deveruše i deveri bili obučeni nalik mladi i mladoženji, jer ukoliko bi zavidni dusi poželeli da načine zlo, bivali bi zbunjeni ko je mlada, a ko mladoženja.

Bidermajer

Pre nego što je počelo korišćenje cveća u venčanom buketu, mlade su nosile romantične venčiće od lekovitih biljaka i žita.

Venčana nošnja

Nisu oduvek venčane haljine bile tako razrađene kao danas. Siromašne mlade su nosile jednostavne haljine kako bi pokazale da one u brak ne donose ništa. Sve do sredine 19. veka nije bilo tradicija da se mlade oblače u belo. Nosile su se najlepše haljine koje su imale. Sve dok 1840, kraljica Viktorija nije uvela tu novinu.

Mladin veo

Veo je obično nošen od strane neudtaih devojaka da pokaze njihovu skromnost. Za vreme venčane ceremonije mlade su nosile veo da pokažu potčinjenost svome mužu. Tek od 16. veka veo postaje pomodan, sa čipkom.

Venčani prsten

To je najstariji deo ceremonije venčanja, a burme se koriste još od perioda starog Egipta. Većina svadbenih običaja poreklo vodi iz Starog Rima, pa je tako poznato da prsten na četvrtom prstu leve ruke simboliše veridbu. Izvori svedoče da je mlada belu haljinu na venčanju nosila u čast Himena, boga svadbe i nevinosti.

Providan veo i venac od cveća je nosila na glavi. Na sebi je imala haljinu od bele tkanine, a oko struka “Herkulov” čvor, ne bi li oterala zle duhove od sebe i svog braka. Srednjovekovna venčanja koja su se ugovarala među plemstvom su češće sklapana iz političkih razloga nego iz ljubavi. Mlada je bila ogledalo porodičnog statusa i standarda, izbor svile i svake druge tkanine na njoj bio je odraz imućnosti mladine porodice. One koje su pripadale nižoj klasi, nosile su haljine u zelenoj i plavoj boji. Za njih je venčanje predstavljalo bitan događaj za koji su se oblačile onako kako im je budžet dozvoljavao, ali su u svakom pogledu težile da oponašaju venčanja kakva je organizovalo plemstvo. Početkom četrnaestog veka izrađuje se venčanica protkana na grudima ili na leđima, sa dugim uskim rukavima i dubokim prorezom spreda koji bi otkrivao haljinu koja je išla do tela. Ove venčanice su se izrađivale od svile i bile bi ukrašene zlatnim pojasom na kojem se isticalo drago kamenje. Mlada je nosila prsten kao simbol večne ljubavi, broš kao odraz nevinosti i venac od cveća na kosi.

Kraljevska venčanja

Poznato je da je princeza Filipa (Phillipa), kćerka Henrija IV nosila tuniku i mantil od belog satena na svom venčanju 1406. godine. En (Anne), vojvotkinja Bretanje, na svom venčanju 1499. godine nosila je takođe belu haljinu. Bohemijska kraljica Elizabeta (Elizabeth) se udala 1613. godine, a na njenom venčanju deveruše su nosile haljine u beloj i srebrnoj boji ukrašene čipkom. Jedna od najlepših venčanica svih vremena je svakako ona koju je kraljica Viktorija (Victoria) nosila 1840. kada se udavala za princa Alberta (Albert). U periodu od 1837.  do 1901. pored belih venčanica izrađivale su se i one u krem i ivory nijansi. Ove toalete su bile jednostavnog dizajna i odgovarale su svakoj figuri. Često je veo bio najvažniji detalj. Kao takvom, poklanjala mu se posebna pažnja i svaka mlada je želela da njen veo bude jedinstven. Kako je plava boja bila simbol čistote, mnoge žene su svoje toalete nosile u ovoj boji. Veliki broj žena nije mogao sebi da priušti glamuroznu belu toaletu, koju nakon venčanja neće više nositi zbog ekstravagantnog dizajna koji ne predstavlja prikladnu odevnu kombinaciju za jedan običan dan. Iz ovog razloga, dame su birale haljine jednostavnog kroja u svetloplavoj ili svetlozelenoj nijansi, a bilo je slučajeva kada su mlade nosile crnu haljinu – ukoliko bi se udavale za udovca.

Industrijska revolucija je svoj pečat ostavila i na istoriji mode. Uskoro su cene venčanica prilično opale, a nova cena je bila više nego pristupačna za sve klase. Godine 1890. prihvaćeno je da venčana haljina bude bela. Početak dvadesetog veka donosi promene u dizajnu venčanice. Izrađuju se haljine ukrašene čipkom i biserima. Veliki uticaj na modu ostavlja holivudski glamur i kreacije koje su filmske dive nosile na velikom platnu. Želeći da imaju haljinu “kao iz filma”, mnoge mlade su svoju venčanicu nakon svadbe bojile omiljenom bojom zadržavajući samo okovratnik i dugmad belim.
U dvadesetim godinama izrađuju se venčanice do kolena, koje je svojevremeno Koko Šanel (Coco Chanel) uvrstila u svoje kolekcije haljina za venčanje. Na ovakve toalete obično je išao dugačak veo, po pravilu: što je haljina kraća, to je veo bio duži. U tridesetim godinama kriza je uzela maha i žene su bile primorane da za svoje venčanje umesto venčanice obuku svoju najbolju haljinu. Bitan detalj ovog svečanogoutfita je bila tijara.
Kada govorimo o istoriji venčanice, ne možemo da ne pomenemo haljinu koju je holivudska diva Grejs Keli (Grace Kelly) nosila na svom venčanju.Venčanica je bila delo Helen Rouz (Helen Rose), poznate američke dizajnerke. Ona je haljinu pripremala punih šest nedelja. Njena svilena venčanica pokrenula je potpuno novi trend, koji se zadržao do danas. Gornji deo haljine, koji je pokrivao i vrat mlade, davao je uzvišen, kraljevski izgled. Veo je bio ukrašen sitnim vezom ručne izrade (motiv ptičice na grani) i hiljadama sitnih bisera. Danas su mladama dostupne venčanice najrazličitijih stilova i boja, napravljene od kvalitetnih i manje kvalitetnih materijala. Suvišno je isticati popularnost poznatih dizajnera kojima je kreiranje venčanica posao i strast. Bile one zrađene “po poslednjoj modi”, ili pak vintage – venčanice zauzimaju posebno mesto u mašti svake devojčice i životu svake mlade. Zablistajte na svom venčanju u haljini koja će u potpunosti oslikavati vaš senzibilitet i stil.

enfrdeitptrues

Galerija

Galerija

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top