Vi ste ovde: NaslovnaLov & RibolovRibolov

Ribolov

Ribolov

Прве удице појавиле су се пре око 40.000 година и биле су од дрвета.
Прве коштане удице појавиле су се пре око 20.000 година. Најстарије до сада познате нађене су у Чехословачкој. Било је налаза коштаних удица у Палестини (старе 9.000 год.), Норвешкој (7-8000 год. старе).

Најстарије код нас откривене су коштане удице са Лепенског Вира (6-7000 год.) и Винче (5000 год.) на Дунаву.

Прављене су и удице које су повезиване у једну целину (кост и дрво). И данас се такве удице израђују као сувенири на Хавајима иако их више не користе за риболов.
Прве удице од метала прављене су од бакра, (пре око 6.000 година). Не дуго после тога почела је да се користи и бронза.

У римско доба се као материјал за израду удица јављају гвожђе и челик. Такве удице су биле јаче од бронзаних, па су прављене и за лов великих риба. У свету су се професионални и специјализовани произвођачи челичних удица јавили у 16 или 17 веку. Посебно су се истицали они у Енглеској, Ирској и Норвешкој.

Сцена риболова помоћу штапа забележена је 2000 година п.н.е. у Египту.
У Кини је у четвртом веку п.н.е. забележено да се пецало уз помоћ бамбусовог штапа, свиленог конца, удице израђене од савијене игле и мамцем од куваног пиринча.
Риболов се помиње и у Старој Грчкој, Риму.

Економским развојем друштва, порастом броја градског становништва, развитком трговине и порастом личног стандарда расте и број спортских риболоваца.
Развој риболова пратио је и развој прибора за риболов. Поменимо да је удица за риболов како данас изгледа изум Чарлса Кирбија, негде око 1655. године.
До 1770. године штап са вођицама за струну и с машиницом на коме је струна намотана био је у општој употреби. Између 1865. и 1870. године штапови израђени од шест троугластих трака од бамбуса, затим слепљени чинећи шестоугаони штап били су прављени и у Европи и у Америци.

Риболовна струна прављена најчешће упредањем длака из коњске гриве 1880. године замењена је свиленим нитима које су намакане оксидованим биљним уљем.
Најлонске струне појавиле су се касних 30-тих година, а постале су доминантне у свету тек после другог Светског рата.

Први спортско риболовни клуб настао је 1798. године у Енглеској - Лонгсток риболовни клуб.

Прва спортско-риболовна друштва у Европи основана су у Енглеској и, наравно захваљујући тој дугој традицији, риболовни спорт не само да је напредовао до савршенства већ, је стекао и својства која ни данас, немају риболовна удружења многих европских земаља "на челу" са нама.

Клубови у Енглеској окупљају специјалисте - мушичаре, вараличаре, оне који лове само удицом на пловак или само дубинком, затим шаранџије, па штукароше, искључиво морске риболовце, такмичаре итд. Клубови имају своја строга правила, воде педантне евиденције улова и ухваћених капиталаца, на основу којих, као у свим осталим спортовима, категоризују своје чланове. Заштита риба за сваког члана је светиња и веома су ретки случајеви кршења етичких норми.

Прво спортско-риболовно удружење у Београду основано је тек почетком 20. века, 100 година касније од првих у Енглеској. И то прво, брзо се растурило, јер је дошло до несугласица међу члановима. Тако, практично није ни ушло у историју спортског риболова код нас.

Због тога се званично рачуна да је прво риболовачко удружење основано у Београду после првог светског рата, у пролеће 1920. године. Био је то веслачко-пецарошко-пливачки клуб "Дунав". Његови чланови били су заљубљеници у спортове на води, а многи од њих и прваци Београда у неким дисциплинама. Било је то романтично време, када се уз музику и песму одлазило на обале Саве и Дунава и по цео дан надметало у пливању, роњењу и веслању, а нарочито у пецању рибе. Веселу дружину од педесетак младих везивало је нераскидиво пријатељство и жеља за рекреацијом, по узорима људи из развијених европских земаља.

Од првог дана, обалом су крстарили рибочувари, водећи рачуна да чланови не крше правила и да нечланови не забацују удице.

То риболовачко удружење постији и данас - Спортско-риболовно друштво "Дунав-Врачар".

После формирања веслачко-пецарошко-пливачког клуба "Дунав" 1920. године у Беграду, у наредних неколико година, по већим градовима Србије лоцираним поред река, формирани су, такође први клубови и удружења риболоваца. Мало њих је те своје историјске кораке забележило и сачувало документацију, а још мање их је штампало монографију, као што су урадили спортски-риболовци Панчева, који су 1926. године основали спортско-пецарошки клуб "Тамиш".

После другог светског рата, спортски риболов у Југославији постао је масовна појава. Спортско-риболовачка удружења ницала су као печурке после кише.

Удружења су 1951. године формирала и свој савез, а у Новом Саду је 1953. године почео да излази часопис "Спортски Риболовац" у месечном тиражу од 15.000 примерака. Оснивач је био Спортско риболовни савез Србије. 1954. године у Војводини је било 40 риболовачких удружења са 5.389 чланова, а у Србији 117 удружења са око 35.000 чланова. Прво удружење риболоваца у Нишу основано је јуна месеца 1935. године. Радило је до рата 1941. године, када је прекинуло своју делатност. Данас се тачан број удружења и клубова незна.

 

Kalendar

« April 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Galerija

Galerija

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top